Drvo

Obnovljiva sirovina

Drvo je najvažnija sirovina za DUDICU. Kada bi se dozvolila nekontrolirana eksploatacija šuma, dugoročno bismo ugrozili vlastitu egzistenciju. Baš kao priroda, i mi svoje procese organiziramo u ciklusima koji omogućavaju očuvanje resursa. U Lijepoj Našoj drvo je simbol ugodnih i zdravih životnih prostora. Kao svestrana obnovljiva sirovina drvo je odgovor na goruća globalna pitanja današnjice.

DUDICA se zalaže za održivost drva kao resursa. DUDICA prepoznaje posebna svojstva drva: ugodnu i prirodnu toplinu kojom zrači. Također, svjesni smo sve veće važnosti kvalitete zraka u prostorijama u svjetlu činjenice da su prostori sve izoliraniji te s manje vanjskog zraka. Upravo zbog toga intenzivno ispitujemo kvalitetu naših proizvoda te neovisnim institutima dodatno povjeravamo mjerenje emisija. U daljnjem razvoju naših materijala i površina najvažnije nam je da u prostorijama stvorimo ugodno i zdravo ozračje. Pri tome nemamo na umu isključivo kemijski sastav proizvoda, već mnogo više. Primjerice, naš namještaj pomaže u stvaranju ugodnog okruženja i smanjivanju stresa.

Što održivost znači za proizvodnju oplemenjene iverice?

Za DUDICU ta borba počinje fazom vađenja sirovina. Nastavlja se tijekom proizvodnje, obrade i korištenja proizvoda, a završava na kraju životnog ciklusa proizvoda pitanjem koliko se uspješno proizvod može reciklirati. Svaka od tih faza nosi svoje izazove – ono što nazivamo pitanjem održivosti materijala.

Oni koji upravljaju održivosti materijalom zadovoljavaju sadašnje potrebe tako da sve buduće generacije mogu zauvijek zadovoljavati svoje potrebe.

Skupi. Preradi. Ponovno upotrijebi.

Koje su mogućnosti recikliranja drvenih materijala?

U proizvodnji drvenih materijala koriste se tri komponente: suproizvodi pilana, industrijske oblice i reciklirani materijal. Suproizvodi iz pilana su iverje, izresci, piljevina i hoblovina. Reciklirani materijal potječe iz otpadnog drva dobivenog od odbačenih predmeta poput namještaja, paleta ili materijala za pakiranje, kao i proizvoda iz vlastite proizvodnje koji nisu pogodni za prodaju. Industrijske oblice su oštećene ili dobivene prorjeđivanjem šuma i ne mogu se rezati.

Mogućnosti recikliranja starog namještaja?

Dudica osigurava da se prikladno reciklirano drvo prerađuje i koristi u proizvodnji iverice. Uz to, i u našim pogonima nastaju brojni suproizvodi i ostatci. Dudica ih daje na prerađivanje u nove materijale, a ako se više ne mogu reciklirati, koristimo ih za proizvodnju toplinske energije ili zelene električne energije. Također, od naših kupaca preuzimamo ostatke namještaja i koristimo ih kao sirovinu u proizvodnom ciklusu.

 
Shopping Cart
Scroll to Top